Beenbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Kinderbreuken


Hoewel zeldzaam, kunnen ook kinderen hun heup of bovenbeen breken. Soms zijn hierbij de groeischijven betrokken die voor uitgroei en rijping van de botten zorgen. Juist deze breuken vereisen specialistische behandeling in een kindercentrum als het Sophia Kinderziekenhuis of Maxima kinderziekenhuis.

Behandelingen


De bovenbeensbreuken worden bij kleine kinderen vaak door middel van tractie in bed behandeld. Breuken bij kinderen herstellen zeer snel, afhankelijk van de leeftijd: hoe jonger, hoe sneller. Een baby van enkele weken oud herstelt restloos in 10 dagen, waarbij een puber ongeveer 4 weken nodig heeft. Er is altijd aandacht voor kindermishandeling vanaf de Spoedeisende Hulp; dit komt helaas vaker voor dan we zien. Het kan dus zijn dat ouders terecht of onterecht gescreend worden op kindermishandeling. Dit is een standaard procedure.

De uiteindelijke behandeling hangt sterk van de leeftijd en gewicht van het kind af voor welke behandeling gekozen wordt:

  • 0-3 mnd: gipsbroekje
  • 3-4 jaar: tractie (Bryant of Russel) + gipsbroekje
  • 4-12 jaar: elastische stalen mergpennen

Vanaf 50 kg+ gaat de behandeling meer richting die van een volwassenen en kan overwogen worden om een pen of een plaat te gebruiken. Via een gipsbroek kan het kind verschoond worden. Van tractie ondervinden kleine kinderen geen hinder of pijn. Bij oudere kinderen wordt dus gewerkt met elastische pinnen: deze moeten operatief verwijderd worden na 4-5 maanden (of later).

bryant
Voorbeeld van een Bryant tractie bij kleine kinderen

Complicaties


Deze zijn gelukkig zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Bij tractie kan de huid geïrriteerd raken van de kleefpleisters. Ook kunnen er druk of smeltplekken ontstaan door een gipsbroekje. De belangrijkste complicatie is rotatie-problematiek: het been is "gedraaid" vastgegroeid; dit herstelt niet vanzelf in tegenstelling tot verkorting of enige hoekvorming bij de breuk. Hier dient dan ook tijdens de opname op gelet te worden.